De plantenspiritsgeneeskunde

Op een dag ben ik het boek van Eliot Cowan; ‘Spirituele geneeskracht van planten’ (Ankh-Hermes, Deventer, 1995) tegengekomen over een droom van Eliot Cowan, een Amerikaanse acupuncturist en natuurgenezer. Cowan beschrijft hoe hij van diverse leraren zoals een begenadigd acupuncturist en diverse sjamanen leert om te genezen. Genezen in nauwe samenwerking met de geesten (spirit) van de planten.

 

Plantenspiritsgeneeskunde is, zegt Cowan, 'een religieuze rite waarbij de plantengoden ons hun genade schenken'. De genezer vraagt de plantengeesten de patiënt te helpen de droom van de natuur binnen te gaan. In alle oude culturen zijn er genezers of sjamanen die vriendschap sluiten met de natuurgeesten. In dromen ontmoeten ze de plantengeesten die de kwaal, de pijn of het gemis van de patiënt kan genezen.

 

Cowan schrijft: Als je de plant wilt gebruiken om te genezen, moet de geest van de plant naar de genezer en de patiënt toekomen. Heel belangrijk is dat we de plant om hulp vragen. Planten zijn, zo zegt Cowan, edelmoedig. In hun nabijheid gedijt alles. Maar we moeten ons zelf bewust zijn van onze vraag om hulp en ons openstellen voor de geest van de planten. Het tweede belangrijke punt: we hoeven niet naar verre exotische oorden te reizen om de geneeskracht te leren kennen. Juist het onopgemerkte plantje bij ons in de tuin of in het park verderop kan ons lichaam en ziel genezen. Sterker nog, Cowan zegt: Plaatselijke kruiden zijn niet tien of honderd, maar wel duizend keer zo sterk als exotische’.

 

Mijn eigen ervaring

Na een ontmoeting met dit werk werd ik zo enthousiast dat ik direct zelf begon te proberen om in kontact te komen met planten. In mijn geval, was dit makkelijker dan ik dacht. Al bij de eerste poging had ik contact, maar die verliep niet helemaal goed omdat ik niet duidelijk wist wat ik eigenlijk wilde. Ik wilde het alleen even proberen en kijken of ik dit ook kon en of dit ook klopte met wat in het boek staat. Dus ik heb iemand boos gemaakt en er werd gescholden dat ik de orde van hun wereld onnodig verstoorde. Nou ja, volgende keer beter.

Met de tijd heb ik ook persoonlijke vrienden tussen de plantenspirits gevonden.

 

De eerste die zich bij mij gretig meldde was een meisjesachtig wezentje die zichzelf Camiliana noemde. Camiliana is mijn hulp bij het werken met andere plantenspirits.

 

Later kwam Mandragora te voorschijn en deze heeft voor mij boodschappen die van zeer persoonlijk aard zijn met betrekking tot mijn eigen ontwikkeling en groei. Dit is een zeer wijze geest, zeer direct en niet bescheiden, die omarmt me in twijfelachtige en gevaarlijke situaties.

 

Calendulia en Tilia mag ik ook mijn vriendinnen noemen en die helpen wel eens Camiliana contacten met andere, minder bereidwillige plantengeesten te leggen.

 

Ketmia helpt ons tijdens het werken met oude rituelen-trauma's.

 

Een fragment uit het boek van Eliot Cowan: dromen over plantengeesten om te genezen

Ik droom voor de eerste keer van een plant. Er groeit een smalle weegbree hier en ik zie een jonge vrouw met enorme vleugels. Ik weet dat zij de geest van de weegbree is. Ik stel mezelf aan haar voor. Ze vraagt wat ik kom doen. ‘Om te beginnen’ antwoord ik ‘wil ik bedanken voor al uw hulp voor mijn vrienden en mij. Uw bladeren hebben allerlei soorten wonden genezen. Ik kom u nu om een diepgaander vorm van hulp vragen. De sneden en schaafwonden van mijn volk zijn niets vergeleken bij de pijn in ons hart en de vervuiling van onze geest. Kunt u ook dat soort pijn genezen?’ De weegbreevrouw springt van haar blad en vliegt naar me toe. Een moment lang blijft ze vlak voor mijn gezicht stilhangen en kijkt me aandachtig aan. Dan glimlacht ze: ‘Natuurlijk zal ik je helpen en mijn broeders en zusters ook. We helpen je graag. Eigenlijk zitten we al tweehonderd jaar te wachten tot er iemand komt om ons dit soort hulp te vragen. Wij kunnen niets doen zolang ons niets wordt gevraagd.’

 

Wil jij ook jouw beschermde en helende plantenspirit ontmoeten?

Bij het werken met plantengeesten gaat de cliënt de alfa-trans in en wij vragen een plantenspirit om ons te helpen. Wie zich meldt, wordt bepaald door de cliënt. Soms zijn dit zeer verrassende ontmoetingen, altijd zeer leerzaam en hoopvol.

 

Je kunt leren met plantenspirits te communiceren tijdens de workshops en opleiding SHAMANIC WAKEUP.

 

Voor persoonlijke consult bel 0031-0628228752

 

Kosten: €25.- per half uur.

Opmerkingen

11.03.2018 23:07

Irene klomp

Ik ben geïnteresseerd in de opleiding plant spirit medicin. Kan ik wat meer informatie ontvangen.